18 Nisan 2012 Çarşamba

BAHAR TEMİZLİĞİ


Değişken bahar günleri içindeyiz… Bazı gün, yazın tam da kapımızda olduğunu hatırlatırcasına ısıtan güneş bizi umutlandırırken, bir diğer gün bulutların arasından puslu bir hava göz kırpabiliyor. Bugün olduğu gibi, önüne kattıklarını savura savura götürmeye niyetlenen bir kuru fırtına da çıkabiliyor. İnce ince yağan yağmur sokaklarımızı ıslatabiliyor. Hava değişken, günler de öyle… Tıpkı ruhumuzun çalkantılı halleri gibi…
Geçiş döneminde sayılırız. Ne başta ne de sondayız. Ortalarda bir yerlerdeyiz… Bir işe yaramalı, bir şeylere vesile olmalı böyle zamanlar.
Hazırlık? Evet…
Temizlik? Evet…
İkisi de olur. Siz bu dediklerimden, ister klasik bir Türk insanı bakışıyla ev temizliğini algılayın, ister bir entel bakışı ile daha derin içsel temizlikleri algılayın. Hiç fark etmez. Hepsine uyar benim görüşlerim.
Koca bir kışın yorgunluğu, durgunluğu ve karmaşıklığını üzerinden atmak için kökten değişiklikler ve kökten temizlikler gereklidir. Evde, işte, sokakta, bilgisayarda, arabada, telefon rehberinde, kilerde, ruhun derinliklerinde… Kısacası akla gelen her yerde…
Daha önce yığınlardan bahsetmiştim. Yığınlar yoruyor, ağır geliyor…
Fiziksel temizlik nasıl olur anlatmaya gerek yok. Ya ruhsal temizlik?
Pek çok yolu var aslında. Bu girişimi, yeni yıla yaklaşırken kendi kendinize verdiğiniz sözler, uygulamak üzere aldığınız yeni kararlar gibi düşünebilirsiniz. Sadece yeni yıl yeni bir başlangıç değildir. Her mevsim, her ay, hatta her gün yeni bir başlangıç olabilir.
Spor, yoga, meditasyon, ibadet, yardım, psikolojik arınma, doğaya çıkmak gibi yöntemler denenebilir.
Uzun süre bir başına kalındıysa kalabalığa karışmak; çok kalabalık içinde olmaktan yorgun düşüldüyse sakin bir köşeye çekilmek iyi gelebilir.
Planları gözden geçirmek, önümüzde uzanan ayların nasıl değerlendirileceğini planlamak işe yarayabilir.
Müzik ve sanat etkinliklerine katılmak - her zaman olduğu gibi - ruhu besleyebilir.
Önce kendin için, sonra yakınların için, sonra da dünya için iyi bir şeyler yapıp yapmadığını kontrol etmek ve gereken değişiklikleri yapmak çok çok güzel gelebilir.
ŞÜKRETMEK çok güzel bir terapi şeklidir.
Zarar görenleri onarmak, eksikleri tamamlamak ve havada kalan her ne varsa uygun yeri bulup oturtmak fayda sağlayabilir.
Faydasız eşya ve yığıntıları ayıklamanın tam zamanı olduğu gibi, kendinizden verip hiçbir şey alamadığınız kişilere bir veda etmek de süper bir bahar değişikliğidir.
Yaza kafanız rahat, sadelik içinde ve sadece işinize yarayanlarla birlikte girecek olmak, paha biçilemez bir durum... Her gün hepiniz birilerinin canınızı yaktığından yakınıyorsunuz. Bu fikri savunan video, resim, karikatür, yazı ve sözler paylaşıyorsunuz.
E artık olumluya dönme zamanı… Güzel haberleri, güzel düşünceleri paylaşarak karşılasak yazı, daha güzel olmaz mı?
İsteyen de kıyıyı köşeyi temizleyerek, ayıklayarak Türk usülü bir temizlikle ferahlayabilir tabi… Bu yolu izleyerek de koca bir ohh çekebilirsiniz...
Ancak bu şekilde beklediğimiz ve istediğimiz gibi bir yaza, tatile, güzel gelişmelere yer açabiliriz. Durmadan havanın halini eleştirerek ve ruh halimizi onun durumuna göre programlayarak değil. Siz değişin, hava da kasveti unutsun!
Benim hedefim;
MİS GİBİ KOKAN MEKÂNLAR VE MİS GİBİ YÜREKLER!
Biraz yardımcı olabildiysem ne mutlu bana!
İyi ki varım yahu!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder